// انتخاب کارشناس رسمی دادگستری آگاه - کارشناس رسمی داد
۰۳ آبان ۱۴۰۲

انتخاب کارشناس رسمی دادگستری آگاه

توسط مهران تقی پور
انتخاب کارشناس رسمی دادگستری آگاه

انتخاب کارشناس رسمی دادگستری آگاه

کارشناس رسمی دادگستری به دلیل توانایی و تخصص در رشته خاص قادر به ارائه نظرات و تحلیل‌های خوددر زمینه مورد نظر هستند. استفاده از کارشناسان خبره به عنوان شاهد فنی در ایران از دهه‌ها پیش، آغاز و همچنان در پرونده‌های پیچیده و تخصصی این افراد حضور دارند. قضاوت در مورد پرونده‌های دارای جنبه‌های مختلف فنی برای قضات دشوار بوده و امکان صدور رای درست را به آن‌ها نخواهد داد. از این رو برای کشف حقیقت و تضمین اجرای عدالت در روند دادرسی از افراد دارای تبحر نظرخواهی می‌شود. در ادامه این مطلب، انتخاب کارشناس رسمی دادگستری آگاه و روش‌های آن مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

کارشناس رسمی متخصص به چه کسی گفته می‌شود؟

به فرد آشنا به مسائل فنی و تخصصی در یک رشته‌ خاص کارشناس می‌گویند که با استفاده از دانش و تجربه خود به مردم، دستگاه‌ها و نهاد‌های قضایی کمک می‌کند تا اختلافات موجود برطرف و نتیجه درست به دست آید. با توجه به تخصصی بودن بسیاری از امور، امکان تسلط به تمام پرونده‌های قضایی و فنی وجود ندارد لذا برای احقاق حق و صدور رای درست، باید در دعاوی پیچیده از نظر افراد متخصص استفاده شود.

انواع دسته‌بندی کارشناسان رسمی دادگستری

کارشناسان رسمی در دو دسته قرار دارند. یک دسته کارشناسانی هستند که توانسته‌اند با طی کردن مراحل قانونی و علمی، پروانه کارشناسی این حوزه را دریافت کرده و به طور رسمی به شغل کارشناسی دادگستری مشغول شوند. دسته دیگر  کارشناسانی که پروانه کارشناسی ندارند، اما در زمینه موضوعی خاص خبره بوده و به عنوان کارشناس غیررسمی شناخته می‌شوند. در صورت در دسترس نبودن کارشناسان رسمی و با تجربه، با توجه به مقررات و صلاحدید مقامات، می‌توان از کارشناس غیررسمی نیز استفاده کرد.

چه زمانی نیاز به کارشناس رسمی خواهد بود؟

انتخاب کارشناس رسمی دادگستری آگاه و خبره و واگذاری کار به او در محاکم قضایی توسط دادگاه انجام می‌شود. هر گاه دادگاه اعلام کند پرونده دارای جنبه‌های فنی و تخصصی است و نیاز به نظر کارشناسی دارد، این مورد در صورت جلسه ثبت و سپس قرار کارشناسی صادر می‌شود. در پرونده‌های قضایی، دادرس به تشخیص و احراز مسائل مربوط به دعوا به جز مسائل فنی می‌پردازد. از طرفی مسائل فنی نیز به صورت مشخص در قرار کارشناسی تعیین  و به کارشناس ابلاغ می‌شود.   ‌

انتخاب کارشناس رسمی دادگستری آگاه چگونه صورت می‌گیرد؟

در قانون آیین دادرسی مدنی به صراحت انتخاب کارشناس مورد وثوق را به دادگاه واگذار کرده است. دادگاه نیز باید کارشناس باصلاحیت را از بین افراد متخصص و باتجربه انتخاب نماید. در صورتی که امکان دسترسی به کارشناس رسمی وجود نداشته باشد، در صورت توافق طرفین دعوا، می‌توان از کارشناس غیررسمی اما خبره نیز استفاده کرد. البته کارشناس رسمی دادگستری باید علاوه بر وثوق، مراحل گزینش را نیز پشت سر گذاشته و در دادگاه یا دادسرا نیز پاسخگو باشد. این موضوع باعث می‌شود تا کارشناسان در محاسبات خود دقت بیشتری داشته و دادرسی عادلانه نیز عملی خواهد شد. در صورتی که به بیش از یک کارشناس نیاز باشد، انتخاب آن‌ها به قید قرعه انجام می‌گیرد.

امکان درخواست ارجاع به کارشناس توسط طرفین دعوا و انتخاب کارشناس رسمی دادگستری آگاه

طبق قانون آیین دادرسی مدنی، در صورتی که قرار رجوع به کارشناس برای طرفین دعوا صادر شده باشد، آن‌ها می‌توانند پیش از اقدام کارشناس انتخابی، کارشناس دیگری را انتخاب و برای ادامه کار پرونده به دادگاه معرفی کنند. بنابراین طرفین دخیل در یک پرونده قضایی می‌توانند به صورت مشترک در انتخاب کارشناس مشارکت داشته باشند. علاوه بر دادگاه، طرفین دعوا نیز امکان انتخاب کارشناس رسمی دادگستری آگاه حتی از نوع غیر رسمی را نیز خواهند داشت. در این بین وکلا نیز می‌توانند برای پرونده‌های حقوقی خود از بین کارشناسان، فرد مورد اعتماد و باتجربه را انتخاب کرده و در پرونده‌های قضایی از آن‌ها بهره ببرند.

وظیفه کارشناس پس از ارجاع چیست؟

پس از ارجاع پرونده به کارشناس، وظایف کارشناس آغاز می‌شود و مکلف است امور ارجاعی را بپذیرد. مگر آنکه کارشناس برای رد این امر یک عذر موجه و قابل قبول توسط دادگاه داشته باشد.

مزایای انتخاب کارشناس رسمی دادگستری آگاه

در صورتی که فرد تعیین شده به عنوان کارشناس رسمی توسط دادگاه یا مقام قضایی تخصص‌های لازم را داشته و در زمینه مورد نظر حرفه‌ای باشد، به راحتی می‌تواند نظر کارشناسی خود را با استفاده از تخصص و تجربه اعلام کند. این فرد در زمینه‌هایی از قبیل ارزیابی املاک و مستغلات، آثار و ‌اشیا هنری، تحلیل اسناد و مدارک و غیره فعالیت داشته و در تفسیر صحیح قوانین و مقررات نیز به طرفین دعوا کمک می‌کند.

حفظ حقوق طرفین با انتخاب کارشناس مجرب

 از مزایای کارشناس رسمی خبره، حفظ حقوق طرفین و منافع آن‌ها است. یک کارشناس متخصص و با تجربه می‌تواند ارزش املاک، مستغلات، آثار هنری و غیره را به طور دقیق تعیین کرده و همچنین در صورت وقوع خسارت آن را تخمین بزند.

سرعت در انجام فرآیندهای قانونی

در صورت انتخاب کارشناس رسمی دادگستری آگاه بو مسلط به وظایف خود، فرایند قانونی نیز با سرعت بیشتری انجام خواهد شد. ازاینرو  اسناد و مدارک حقوقی کارشناس، قابل اطمینان بوده و همگی صحت نظر او را تأیید می‌کنند. در حالت کلی باید گفت همکاری با یک کارشناس رسمی دانا دستیابی به نتایج بهتر را امکانپذیر کرده و به حفظ حقوق و منافع افراد نیز کمک خواهد شد.

سایت کارشناس رسمی داد و انتخاب کارشناس رسمی دادگستری آگاه

سایت کارشناس رسمی داد با هدف معرفی کارشناسان رسمی متخصص در زمینه‌های مختلف راه‌اندازی شد. در این مجموعه می‌توان به راحتی از بین کارشناسان رسمی با تجربه و معتبر، فرد مورد نظر را جستجو کرده و برای پرونده حقوقی مورد استفاده قرار داد. وبسایت داد به آدرس karshenasrasmidad.ir وظیفه ارتباط مردم، وکلا و جامعه حقوقی به کارشناس مورد نظر را خواهد داشت.

دسته بندی: مقالات عمومی

دیدگاهتان را بنویسید