کارشناس رسمی دادگستری تعیین نفقه
نفقه یکی از موضوعاتی است که بخش مهمی از دعاوی در دادگاههای خانواده را به خصوص اختصاص داده است. نفقه زن حین زندگی با همسر، نفقه بعد از طلاق و جدایی، نفقه بعد از خیانت زوج، نفقه فرزندان و بسیاری موارد دیگر، موضوعات کلی این دعاوی را تشکیل میدهند. رسیدگی به این دعاوی و مشکلات مربوط به آنها نیاز به دانش کافی برای قضاوت عادلانه و بررسی دقیق دارد. از جمله افرادی که صلاحیت رسیدگی به این دعاوی را دارند، کارشناسان رسمی دادگستری تعیین نفقه را میتوان نام برد. در ادامه به بررسی شرح وظایف و اختیارات کارشناس تعیین نفقه میپردازیم.
کارشناسان رسمی دادگستری چه افرادی هستند؟
همه روزه دادگستری پروندههای ارجاعی زیادی دارد. این پروندهها در حوزههای مختلف، موضوعات متفاوتی دارند و برخی از آنها مربوط به مشاغل و رشتههای کاری مختلف و برخی مربوط به مسائل اجتماعی و مشکلات شخصی هستند. جهت رسیدگی بهتر به این پروندهها، نظام قضایی افرادی را به عنوان کارشناس رسمی دادگستری در رشتههای حقوقی مختلف تعیین میکند. این افراد که هر کدام در رشتهای خاص تخصص و تبحر دارند، قادر به بررسی و ارزیابی دقیق مسائل و مشکلات حقوقی هستند.
کارشناسان رسمی از میان افراد متخصص در هر رشته انتخاب میشوند و بعد از گذراندن مراحل مختلف و آزمونهای خاص قادر به فعالیت به عنوان کارشناس دادگستری در نظام قضایی هستند. تجربه علمی و مهارت عملی این کارشناسان به افراد حقوقی و غیر حقوقی کمک میکند تا در حل پروندههای قضایی و مشکلات فنی و حقوقی خود راحتتر عمل کنند. ارائه تصمیم تخصصی در مورد مشکل حقوقی و گزارشاتی که به دادگاه در روند صدور حکم کمک کند، مهمترین وظیفه کارشناس رسمی دادگستری است.
کارشناس رسمی دادگستری تعیین نفقه کیست؟
نفقه به معنی همه نیازهای متعارف و متناسب با شرع، حقوق انسانی و اجتماعی یک زن از جمله مسکن، البسه، غذا و خورد و خوراک، اثاثیه منزل، هزینههای درمانی و… است که پرداخت آن به عهده مرد بوده و میزان آن به صورت توافقی قبل از عقد تعیین میشود. میزان نفقه باید متناسب با شئونات خانوادگی و جایگاه اجتماعی زوجه باشد و در صورتی که کمتر یا بیشتر از این مقدار تعیین شود، زوجه این اختیار را دارد که درخواست حقوق خود را به میزانی که باید مطالبه کند. در صورتی که این مطالبه بدون مشکل انجام نشده و طرفین به توافق برسند، مقدار نفقه تغییر میکند، در غیر این صورت هر دو باید به مراجع قضایی مراجعه کنند.
در مراجع قضایی با بررسی همه جانبه وضعیت و جایگاه اجتماعی مانند تحصیلات، شغل و درآمد در صورت شاغل بودن زوجه، میزان نفقه دریافتی، شرایط جامعه و… که توسط کارشناسان رسمی تعیین نفقه انجام میشود، مقدار نفقه مشخص میشود. علاوه بر نفقه زوجه، نفقه فرزندان و.. نیز از مواردی است که گاهی اوقات نیاز به بررسی عادلانه کارشناس رسمی دادگستری تعیین نفقه دارد. قاضی و مراجع قضایی معمولا تصمیمگیری نهایی خود را براساس اظهار نظرات کارشناس نفقه ارائه میکنند، بنابراین مهارت در تشخیص درست و عدالت باید به عنوان دو ویژگی مهم در کارشناس تعیین میزان نفقه وجود داشته باشند.
مهارتها و توانمندیها برای کار به عنوان کارشناس رسمی تعیین نفقه
تمام کارشناسان دادگستری برای انجام هر چه بهتر و عادلانهتر وظایف خود، نیاز به مهارتهایی در حوزه تخصصی فعالیت دارند. در واقع براساس وظایفی که به کارشناسان هر رشته محول میشود، داشتن برخی صلاحیتها و مهارتها الزامی است که در مورد کارشناس تعیین نفقه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- توانایی تعیین و مشخص کردن دقیق میزان اجرت المثل زوجه
- توانایی تعیین میزان ارش البکار
- توانایی تعیین مقدار مهر المثل و مهر المتعه
- توانایی تعیین و مشخص کردن میزان نفقه زوجه و اقارب
رشتههای مرتبط با کارشناس تعیین نفقه
متقاضیان کار به عنوان کارشناس رسمی دادگستری تعیین نفقه علاوه بر داشتن توانمندیهای لازم برای اظهار نظر عادلانه باید در یکی از رشتههای مرتبط دارای تحصیلات عالیه نیز باشند. به عبارت دیگر شرط ورود به این حوزه کاری و فعالیت به عنوان کارشناس رسمی دادگستری هر رشته، داشتن مدرک لیسانس و بالاتر رشتههای مرتبط است که در مورد تعیین نفقه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تعیین نفقه
- حقوق قضائی
- مددکاری اجتماعی
- فقه و مبانی حقوق اسلامی
- مددکاری
- علوم قضائی
- کارشناسی فقه و… اشاره کرد.
به علاوه با توجه به اینکه این حوزه جزو زیرگروههای حسابداری و رشتههای مالی نیز محسوب میشود، کارشناسان این رشته میتوانند در رشته مطالعات خانواده و حسابداری نیز تحصیل کرده باشند. همچنین برای شرکت در این آزمون و قبولی در آن داشتن دانش کافی در مورد قوانین مدنی و حمایت خانواده مرتبط نظیر
- ماده ۱۰۲۸ قانون مدنی: راجع به نفقه زوجه و اولاد فرد غایب
- ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی: ارتباط حق حبس با نفقه
- ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی: راجع به نفقه زن در عقد دائم
- ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی (اصلاحی سال ۱۳۸۱): راجع به شمول نفقه
- ماده ۱۱۰۸ قانون مدنی: راجع به نفقه زن ناشزه
- ماده ۱۱۰۹ قانون مدنی: راجع به نفقه مطلقه رجعیه
- ماده ۱۱۱۰ قانون مدنی (اصلاحی سال ۱۳۸۱): نفقه در هنگام وفات شوهر
- ماده ۱۱۱۱ قانون مدنی: رجوع زن به محکمه بابت عدم پرداخت نفقه
- ماده ۱۱۱۳ قانون مدنی: نفقه در ازدواج موقت
- ماده ۱۱۲۷ قانون مدنی: پرداخت نفقه در صورت ابتلای شوهر به بیماریهای مقاربتی
مورد نیاز است. البته این مواد برخی از مواردی هستند که توسط کانون مشخص شدهاند. جهت اطلاع دقیق از تمام ماده قانونها میتوانید به سایت کانون مراجعه کنید.
چگونه میتوان کارشناسی رسمی تعیین نفقه شد؟
متقاضیان کار به عنوان کارشناس رسمی دادگستری در رشتههای مختلف، باید در آزمون دادگستری شرکت کنند. متقاضیان برای شرکت در آزمون کارشناس رسمی دادگستری امور ثبتی باید از شرایطی برخوردار باشند که به شرح زیر است:
- پیروی از دین اسلام و وفاداری به دین و نظام مقدس جمهوری اسلامی
- تابعیت ایرانی
- دریافت گواهی سو پیشینه و نداشتن سابقهای در این زمینه
- عدم اعتیاد
- نداشتن وابستگی یا سابقه عضویت و فعالیت در گروههای مخالف اسلام
- داشتن مدرک کارشناسی و بالاتر در رشته مورد نظر
- ۵ سال سابقه کاری در رشته مورد نظر
- حداقل ۲۵ سال سن
- سلامت جسمی و اخلاقی
- کارت پایان خدمت
آزمون استخدامی کارشناسان دادگستری در دو مرحله کتبی و شفاهی برگزار میشود. مرحله کتبی، آزمون تستی است که توسط سازمان سنجش و آموزش کشور و به صورت هماهنگ کشوری برگزار میشود. پس از برگزاری آزمون و اعلام نتایج داوطلبانی که حد نصاب لازم را دریافت کرده باشند برای آزمون شفاهی معرفی میشوند که در صورت قبولی در آزمون شفاهی و انطباق با قوانین کارشناسان، پس از گذراندن دوره کارآموزی موفق به اخذ پروانه کارشناس رسمی میگردند.
انتخاب کارشناس تعیین نفقه از سایت داد
استخدام و انتخاب کارشناسان رسمی دادگستری در رشتههای مختلف مانند تعیین نفقه معمولا از سمت دادگاه یا مرجع قضایی انجام میشود. اما اگر درگیر پروندهای در این زمینه هستید، این امکان برای شما وجود دارد که جهت اطلاع از جزئیات فنی و حقوقی پرونده و عواملی که به موفقیت آن کمک میکنند با کارشناسی متبحر مشورت داشته باشید. جهت مشاوره با کارشناسان رسمی و مجرب و انتخاب از میان آنها برای رسیدگی به پرونده حقوقی خود میتوان از سایت داد کمک بگیرید. کافی است معیارهای مورد نظر خود برای انتخاب را مشخص کنید و براساس شرح وظایف و توانمندیها با یکی از کارشناسان داد ارتباط برقرار کنید.