کارشناس رسمی دادگستری امور اقتصادی و بازرگانی
بهبود استراتژی در کسب و کارها و شرکتهای امروزی نیاز به آشنایی با بازار، وضعیت اقتصادی و مالی جامعه و شناسایی صحیح رقباست. گاهی شرکتها در مسیر دستیابی به این تشخیص دچار مشکلاتی میشوند که حل این مشکلات تنها از طریق قانونی قابل انجام خواهد بود. در صورتی که شرکتها، اشخاص و به طورکل کسب و کارها برای رسیدگی به مشکلات اقتصادی مجموعه به مراجع قضایی ارجاع داده شوند، کارشناس رسمی دادگستری امور اقتصادی و بازرگانی در مورد وضعیت آنها تصمیمگیری کند. البته تصمیمگیری نهایی در مورد وضعیت کسب و کار مانند تایید پیشینه، حق کسب و… به عهده قاضی است اما کارشناس رسمی دادگستری امور بازرگانی میتواند به تصمیمگیری صحیح کمک کند.
کارشناسان رسمی دادگستری چه افرادی هستند؟
همه روزه پروندههای زیادی به دادگستری و مراجع قضایی ارجاع داده میشوند. این پروندهها در حوزههای مختلف، موضوعات متفاوتی دارند و برخی از آنها مربوط به مشاغل و رشتههای کاری مختلف و برخی مربوط به مسائل اجتماعی و مشکلات شخصی هستند. جهت رسیدگی بهتر به این پروندهها، نظام قضایی افرادی را به عنوان کارشناس رسمی دادگستری در رشتههای حقوقی مختلف تعیین میکند. این افراد که هر کدام در رشتهای خاص تخصص و تبحر دارند، قادر به بررسی و ارزیابی دقیق مسائل و مشکلات حقوقی هستند.
کارشناسان رسمی از میان افراد متخصص در هر رشته انتخاب میشوند و بعد از گذراندن مراحل مختلف و آزمونهای خاص قادر به فعالیت به عنوان کارشناس دادگستری در نظام قضایی هستند. تجربه علمی و مهارت عملی این کارشناسان به افراد حقوقی و غیر حقوقی کمک میکند تا در حل پروندههای قضایی و مشکلات فنی و حقوقی خود راحتتر عمل کنند. ارائه تصمیم تخصصی در مورد مشکل حقوقی و گزارشاتی که به دادگاه در روند صدور حکم کمک کند، مهمترین وظیفه کارشناس رسمی دادگستری است.
کارشناس امور اقتصادی و بازرگانی کیست؟
امور اقتصادی و بازگانی یکی از زیرشاخههای امور مالی، حسابداری و حسابرسی است. افرادی که در این رشته صاحب تجربه، دانش و نظر هستند، توانایی رسیدگی به اموری مانند شراط حاکم بر بازار، مقررات واردات و صادرات، مقررات بانکی، URC، CPU و… را دارند. کارشناسان بازرگانی همچنین توانایی اظهار نظر در مورد پروندههای حقوقی که به امور تجارت و بازرگانی مربوط باشند را نیز خواهند داشت.
امور بازرگانی امروزه از آن جهت اهمیت دارند که بخش زیادی از گردش مالی کشور توسط آنها انجام میشود. از طرفی کوچکترین مشکل در حوزه بازرگانی گاهی باعث خسارتهای سنگینی خواهد شد که نه تنها شرکت یا کسب و کار را درگیر میکند، بلکه گاهی تمام یک منطقه را نیز درگیر خود کند. لذا در بسیاری از موارد نیاز است که فعالیتهای اقتصادی به خصوص فعالیتهای نیاز به مجوز تحت نظر یک کارشناس رسمی اقتصاد انجام شود تا احتمال خطا کاهش پیدا کند.
بازرگانی مفهومی گستردهتر از تجارت دارد، به همین دلیل داشتن تخصص در آن فوقالعاده با اهمیت است. با وجود اینکه این اصطلاح در لغت به معنی داد و ستد است اما در حقیقت شامل مواردی مانند تجارت، بیمه، ثبت اسناد و قراردادها، حمل و نقل و… خواهد بود که یک کارشناس دادگستری امور اقتصادی به تمام آنها تسلط دارد.
مهارتها و توانمندیها برای کار به عنوان کارشناس بازرگانی
تمام متقاضیان کار و استخدام به عنوان کارشناس امور اقتصادی و بازرگانی، پس از اخذ پروانه و مجوزهای لازم، توانایی اظهار نظر و رسیدگی به پروندههای امور اقتصادی و بازرگانی را پیدا میکنند. کانون همه ساله قبل از آزمون، لیستی از توانمندیها و اختیارات کارشناسان در رشتههای مختلف را منتشر میکند که در مورد کارشناس بازرگانی و امور اقتصادی، به شرح زیر است:
- رسیدگی به اختلافاتی که در برداشتن مفوم مفاد قراردادهای بازرگانی مانند صادرات و واردات رخ میدهد.
- رسیدگی به اختلاف ناشی از عملکرد شرکتهای خدماتی و شرکتهای بازرسی
- رسیدگی به اختلافنظر در برداشت از مفهوم مفاد قراردادهای بازرگانی خریدوفروش کالا و خدمات داخلی
- رسیدگی به اختلافات بازرگانی مربوط به قراردادهایی مانند فاینانس، بیع متقابل
- تحلیل و ارزیابی پروژههای سرمایهگذاری در بنگاههای بزرگ اقتصادی
- تحلیل بازار پولی در اقتصاد نوسانی امروز
- مشاوره در زمینههای اقتصاد و…
رشتههای مرتبط با کارشناس رسمی دادگستری بازرگانی
متقاضیان کار به عنوان کارشناس اقتصادی و بازرگانی باید در یکی از رشتههای مرتبط با حوزه اقتصاد یا بازرگانی دارای تحصیلات عالیه باشند. در واقع نتایج این آزمون و عنوانی که فرد به عنوان کارشناس رسمی دادگستری دریافت میکند، مستلزم داشتن دانش علمی و تحصیلات مرتبط است تا بعد از آن دانش اختصاصی و مهارتهای لازم را به دست آورد. در حال حاضر فارغ التحصیلان لیسانس و بالاتر در رشتههای زیر قادر به شرکت در این آزمون و کار به عنوان کارشناس امور اقتصادی و بازرگانی خواهند بود:
- مدیریت بازرگانی
- اقتصاد
- مدیریت مالی
- مدیریت MBA
- مدیریت بازرگانی دریایی
چگونه میتوان کارشناسی رسمی دادگستری بازرگانی شد؟
متقاضیان کار به عنوان کارشناس رسمی دادگستری در رشتههای مختلف، باید در آزمون دادگستری شرکت کرده و در رشته مورد نظر خود پذیرفته شوند. متقاضیان برای شرکت در آزمون کارشناس رسمی دادگستری بازرگانی باید از شرایطی برخوردار باشند که به شرح زیر است:
- پیروی از دین اسلام و وفاداری به دین و نظام مقدس جمهوری اسلامی
- تابعیت ایرانی
- دریافت گواهی سو پیشینه و نداشتن سابقهای در این زمینه
- عدم اعتیاد
- نداشتن وابستگی یا سابقه عضویت و فعالیت در گروههای مخالف اسلام
- داشتن مدرک کارشناسی و بالاتر در رشته مورد نظر
- ۵ سال سابقه کاری در رشته مورد نظر
- حداقل ۲۵ سال سن
- سلامت جسمی و اخلاقی
- کارت پایان خدمت
آزمون استخدامی کارشناسان دادگستری در دو مرحله کتبی و شفاهی برگزار میشود. مرحله کتبی، آزمون تستی است که توسط سازمان سنجش و آموزش کشور و به صورت هماهنگ کشوری برگزار میشود. پس از برگزاری آزمون و اعلام نتایج داوطلبانی که حد نصاب لازم را دریافت کرده باشند برای آزمون شفاهی معرفی میشوند که در صورت قبولی در آزمون شفاهی و انطباق با قوانین کارشناسان، پس از گذراندن دوره کارآموزی موفق به اخذ پروانه کارشناس رسمی میگردند.
انتخاب کارشناس امور اقتصادی و بازرگانی از سایت داد
استخدام و انتخاب کارشناسان رسمی دادگستری در رشتههای مختلف مانند بازرگانی معمولا از سمت دادگاه یا مرجع قضایی انجام میشود. اما اگر درگیر پروندهای در این زمینه هستید، این امکان برای شما وجود دارد که جهت اطلاع از جزئیات فنی و حقوقی پرونده و عواملی که به موفقیت آن کمک میکنند با کارشناسی متبحر مشورت داشته باشید. جهت مشاوره با کارشناسان رسمی و مجرب و انتخاب از میان آنها برای رسیدگی به پرونده حقوقی خود میتوان از سایت داد کمک بگیرید. کافی است معیارهای مورد نظر خود برای انتخاب را مشخص کنید و براساس شرح وظایف و توانمندیها با یکی از کارشناسان داد ارتباط برقرار کنید