// کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی - کارشناس رسمی داد
۱۳ آذر ۱۴۰۲

کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی

توسط مهران تقی پور
کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی

کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی

حسابداری جزئی از فعالیت‌های یک مجموعه است که به منظور بررسی پیشرفت یا پسرفت مالی، برنامه‌ریزی برای هزینه‌ها و… مورد استفاده قرار می گیرد. حسابداری شامل بررسی حساب‌های مجموعه، تهیه صورت‌های مالی، ارائه گزارشات و.. است. این پروسه گاهی با مشکلاتی مواجه می‌شود که رسیدگی به آن نیاز به ارجاع مشکل به مراجع قضایی و کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی دارد. این کارشناسان نه تنها در امور قضایی و دادگاهی بلکه در بخشهای مختلف خصوصی و سازمانهای دولتی فعال بوده و جهت رفع مشکلات حسابداری و حسابرسی آنها حضور پر رنگی دارند. در ادامه به معرفی این کارشناس و شرح وظایف آن می‌پردازیم. منبع این اطلاعات کانون کارشناسان است.

کارشناسان رسمی دادگستری چه افرادی هستند؟

همه روزه دادگستری پرونده‌های ارجاعی زیادی دارد. این پرونده‌ها در حوزه‌های مختلف، موضوعات متفاوتی دارند و برخی از آن‌ها مربوط به مشاغل و رشته‌های کاری مختلف و برخی مربوط به مسائل اجتماعی و مشکلات شخصی هستند. جهت رسیدگی بهتر به این پرونده‌ها، نظام قضایی افرادی را به عنوان کارشناس رسمی دادگستری در رشته‌های حقوقی مختلف تعیین می‌کند. این افراد که هر کدام در رشته‌ای خاص تخصص و تبحر دارند، قادر به بررسی و ارزیابی دقیق مسائل و مشکلات حقوقی هستند.

کارشناسان رسمی از میان افراد متخصص در هر رشته انتخاب می‌شوند و بعد از گذراندن مراحل مختلف و آزمون‌های خاص قادر به فعالیت به عنوان کارشناس دادگستری در نظام قضایی هستند. تجربه علمی و مهارت عملی این کارشناسان به افراد حقوقی و غیر حقوقی کمک می‌کند تا در حل پرونده‌های قضایی و مشکلات فنی و حقوقی خود راحت‌تر عمل کنند. ارائه تصمیم تخصصی در مورد مشکل حقوقی و گزارشاتی که به دادگاه در روند صدور حکم کمک کند، مهم‌ترین وظیفه کارشناس رسمی دادگستری است.

کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی کیست؟

همان‌طور که گفته شد، هر کدام از رشته‌ها و حوزه‌های حقوقی دارای کارشناس رسمی مختص به خود هستند که در رشته مورد نظر تحصیلات عالیه داشته و به قوانین حقوقی در مورد آن تسلط کامل دارند و از طرفی دیگر در حوزه کاری خود تجربه بالایی داشته و خبره آن می باشند. انتخاب کارشناسان رسمی در رشته‌های مختلف توسط نظام قضایی و از طریق دریافت آزمون یا بدون ازمون انجام می‌شود و در نهایت پذیرفته شدگان آزمون و واجدین شرایط بر اساس رشته تحصیلی خود به عنوان کارشناس رسمی آن رشته شروع به فعالیت می‌کنند. برای مثال یکی از رشته‌هایی که در بیشتر دوره‌های برگزاری آزمون استخدامی کارشناس رسمی دادگستری، جذب نیرو دارد، حسابداری و حسابرسی است.

کارشناس رسمی دادگستری در حوزه حسابداری یا حسابرسی جهت انجام امور کارشناسی، رسیدگی به پرونده‌ها و بررسی جزئیات مشکلات حقوقی مربوط به این رشته فعالیت می‌کند. یک کارشناس رسمی حسابداری پس از اخذ صلاحیت و پروانه و مجوزهای لازم  برای فعالیت به عنوان کارشناس رسمی دادگستری این رشته قادر به رسیدگی پروژه‌ها و پرونده‌های مختلف مالی مانند رسیدگی حساب شرکت‌ها و نهادهای دولتی، تهیه صورت‌هالی مالی، بورس، سهام، برند و… است.

مهارت‌ها و توانمندی‌ها برای کار به عنوان کارشناس رسمی حسابداری و حسابرسی

حسابداری یک حرفه مستقل است که در بازار مالی و جامعه به شکل‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. در فرآیند حسابداری که هم در بخش خصوصی و هم در بخش دولتی و عمومی مورد نیاز است و بیشتر سازمان‌ها، یک بخش مختص به آن را دارند، فعالیت‌هایی مانند ثبت و خلاصه‌سازی گزارش‌های مالی، طبقه‌بندی، تهیه صورت‌های حسابداری و… انجام می‌شود.

نتیجه گزارشات یک حسابدار به مدیران سازمان یا مقامات مالیاتی ارائه می‌شود تا براساس این نتایج در مورد مسائل مالی سازمان تصمیم‌گیری کنند. گاهی این روند با مشکلاتی مواجه می‌شود که رسیدگی به آن‌ها نیاز به پیگیری قضایی و قانونی دارد. در چنین شرایطی مراجع قضایی از یک کارشناس رسمی دادگستری حسابداری برای رسیدگی به جزئیات پرونده کمک می‌گیرند. متقاضیان کار به عنوان کارشناس حسابداری رسمی دادگستری باید از قابلیت‌ و مهارت‌ در یکی از زمینه‌های زیر برخوردار باشند:

  • توانایی حسابرسی امور خدماتی و بازرگانی، حساب‌های بانکی و… اشخاص حقیقی و حقوقی
  • حسابرسی موسسات دولتی یا غیر دولتی مانند بینادهای شهرداری یا موسساتی که فعالیت آن‌ها منفعت عمومی دارد
  • حسابداری موسسات دولتی مانند وزارتخانه‌ها و…
  • حسابداری در بخش تولیدی و صنعتی
  • حسابداری و رسیدگی به امور مالیاتی مجموعه‌ها
  • حسابرسی موسسات اعتباری یا دولتی مالی مانند بانک‌ها، بیمه، مراکز قرض الحسنه و…
  • حسابداری در حوزه امور بورسی
  • حسابداری و حسابرسی و ارزیابی سهام شرکت‌های خدماتی، تولیدی، بانک‌ها، بیمه‌ها و….

رشته‌های مرتبط با کارشناس رسمی حسابداری

با توجه به گستردگی رشته حسابداری از بازار کاری گرفته تا تنوع فعالیت‌ها، این رشته علاقه مندان زیادی دارد. یک کارشناس متخصص حسابداری پس از کسب تجربه و در صورت تمایل این امکان را دارد که به عنوان کارشناس رسمی این رشته هم فعالیت کرده و علاوه بر رسیدگی‌های عادی یک حسابدار، علم و دانش حسابداری یا حسابرسی را از لحاظ حقوقی نیز آموزش ببینند. برای فعالیت به عنوان یک کارشناس دادگستری حسابداری و شرکت در آزمون باید در یکی از رشته‌های تحصیلی زیر، مدرک معتبر داشته باشید:

  • کارشناسی یا کارشناسی ارشد حسابداری یا حسابرسی
  • مدیریت مالی
  • مدیریت امور بانکی
  • مدیریت بازرگانی
  • مدیریت صنعتی
  • مدیریت گرایش مالی
  • اقتصاد و…

به علاوه متقاضیان و افرادی که قصد شرکت در این آزمون را دارند باید گواهی معتبری مبنی بر ۵ سال سابقه کاری در رشته خود را در اختیار داشته باشند. گواهی متقاضی کار به عنوان کارشناس رسمی دادگستری هم در زمان ارسال اطلاعات اولیه و هم در زمان مصاحبه علمی و تجربی بررسی می‌شود.

از سال ۱۳۹۷ افراد متقاضی کسب پروانه کارشناس دادگستری که شرایط زیر را دارا باشند نیز می‌توانند بدون آزمون کتبی و بعد از موفقیت در مصاحبه و دوره‌ی کارآموزی پروانه کارشناس دادگستری را دریافت کنند.

اعضای هیئت علمی به شرط داشتن مدرک کارشناسی در رشته مورد نظر و داشتن مدرک دکتری در رشته مرتبط، حداقل داشتن ۱۵ سال سابقه‌ی تدریس در رشته‌ی مورد نظر می‌توانند پروانه کارشناس دادگستری را دریافت کنند.

اعضای هیئت علمی و کارشناسان رسمی سازمان پزشکی قانونی، در صورت داشتن ۱۰ سال سابقه از آزمون و در صورت ۱۵ سال سابقه از کارآموزی معاف می‌شوند.

کارشناس رسمی داد

چگونه می‌توان کارشناسی رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی شد؟

فعالیت به عنوان کارشناس دادگستری حسابداری و حسابرسی نیاز به ثبت نام و پذیرش در آزمون دارد. متقاضیان برای شرکت در آزمون کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی  باید از شرایطی برخوردار باشند که به شرح زیر است:

  • پیروی از دین اسلام و وفاداری به دین و نظام مقدس جمهوری اسلامی
  • تابعیت ایرانی
  • دریافت گواهی سو پیشینه و نداشتن سابقه‌ای در این زمینه
  • عدم اعتیاد
  • نداشتن وابستگی یا سابقه عضویت و فعالیت در گروه‌های مخالف اسلام
  • داشتن مدرک کارشناسی و بالاتر در رشته مورد نظر
  • ۵ سال سابقه کاری در رشته مورد نظر
  • حداقل ۲۵ سال سن
  • سلامت جسمی و اخلاقی
  • کارت پایان خدمت

آزمون استخدامی کارشناسان دادگستری در دو مرحله کتبی و شفاهی برگزار می‌شود. مرحله کتبی، آزمون تستی است که توسط سازمان سنجش و آموزش کشور و به صورت هماهنگ کشوری برگزار می‌شود. پس از برگزاری آزمون و اعلام نتایج داوطلبانی که حد نصاب لازم را دریافت کرده باشند برای آزمون شفاهی معرفی می‌شوند که در صورت قبولی در آزمون شفاهی و انطباق با قوانین کارشناسان، پس از گذراندن دوره کارآموزی موفق به اخذ پروانه کارشناس رسمی می‌گردند.

بازار کار و فرصت‌های شغلی کارشناس رسمی دادگستری حسابداری و حسابرسی

 تقریبا همه سازمان‌های عمومی یا خصوصی، دولتی و غیردولتی بخشی به نام حسابداری دارند که اهمیت زیادی دارد. با توجه به این موضوع می‌توان گفت که بازار کاری کارشناس رسمی دادگستری برای رشته حسابداری بسیار مناسب است. بازار کار کارشناسی رسمی حسابداری هم برای خانم‌ها و هم برای آقایان است و هر دو گروه قادر به فعالیت حرفه‌ای به عنوان کارشناس رسمی دادگستری و رسیدگی به امور قضایی این رشته هستند. در صورتی که به این کار علاقه‌مند باشید و پشتکار لازم به عنوان یک کارشناس دادگستری را داشته باشید، میزان درآمد شما از کار به عنوان کارشناس مناسب خواهد بود.

انتخاب کارشناس حسابداری از سایت داد

استخدام و انتخاب کارشناسان رسمی دادگستری در رشته‌های مختلف مانند حسابداری و حسابرسی معمولا از سمت دادگاه یا مرجع قضایی انجام می‌شود. اما اگر درگیر پرونده‌ای در این زمینه هستید، این امکان برای شما وجود دارد که جهت اطلاع از جزئیات فنی و حقوقی پرونده و عواملی که به موفقیت آن کمک می‌کنند با کارشناسی متبحر مشورت داشته باشید. جهت مشاوره با کارشناسان رسمی و  مجرب و انتخاب از میان‌ آن‌ها برای رسیدگی به پرونده حقوقی خود می‌توان از سایت داد کمک بگیرید. کافی است معیارهای مورد نظر خود برای انتخاب را مشخص کنید و براساس شرح وظایف و توانمندی‌ها با یکی از کارشناسان داد ارتباط برقرار کنید.

دسته بندی: مقالات عمومی

دیدگاهتان را بنویسید